Preskočiť na obsah

Škoda 14Tr

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Škoda 14Tr
14-05-06-obus-bratislava-RalfR-14.jpg
Trolejbus typu Škoda 14 Tr v Bratislave
Typ14 Tr
VýrobcaŠkoda Ostrov nad Ohří
Technické údaje
Dĺžka11,34 m
Šírka2,5 m
Výška3,41 m
Pohotovostná hmotnosť10 t
Obsaditeľnosť
Miest na sedenie24 – 29/32 – 41
Miest na státie56 – 51/48 – 39
Logo Wikimedia Commons multimediálni obsah na Commons

Škoda 14 Tr je trolejbusové vozidlo klasickej koncepcie vyrábané medzi rokmi 1982 a 1991 v českom závode v Ostrove nad Ohří spoločnosťou Škoda.

Vozidlo vzniklo ako kópia poľského autobusového projektu Jelcz 039. Je dlhé približne 11 metrov, má trojo, dvojdielnych dverí. Pre export existovali aj dvojdverové karosérie. Karoséria je oceľová a jej časť pod oknami je tepelne izolovaná a odhlučnená antivibračným náterom. Podlaha je pokrytá gumou, sedadlá koženkové a usporiadané vo dvoch radoch, niekedy aj v proti alebo v boku smere jazdy. Neskoršie modernizované verzie mali podlahu protišmykovú a sedadlá čalúnené. Vozidlá sa líšia podľa sérií, zatiaľ čo v prvej sérii bolo čelné a zadné sklo nedeľné, neskôr sa zmenilo na dvojdielne s dvoma stieračmi.

Prevádzka

[upraviť | upraviť zdroj]

14 Tr nahradili pôvodne rozšírené trolejbusy typu Škoda 9 Tr, objavili sa vo všetkých mestách bývalého Česko-Slovenska, kde bola trolejbusová doprava (Brno, Ostrava, Plzeň, Bratislava, Košice, Prešov, Banská Bystrica a ďalšie). Prvé série trpeli najmä na poddimenzovanú karosériu a problematickú zadnú nápravu. V priebehu výroby sa 14 Tr podrobila aj rôznym modernizačným úpravám, ku koncu výroby označených, ako 14 TrM. V prevádzke sa už nevyskytujú a boli nahradené modernejšími, nízkopodlahovými trolejbusmi. V Bratislave je možné vidieť pôvodné trolejbusy 14 Tr, alebo rekonštruované na 14 TrM, pri príležitosti mestských aktivít, ako je napríklad D.O.D v DPB.

Externé odkazy

[upraviť | upraviť zdroj]